Ser man till anläggningsdykare så handlar det om rena specialister som genom sin gedigna utbildning kallas in för att lösa mer komplexa projekt. Kostnaden för en anläggningsdykare kan vara hög och detta innebär normalt att de största uppdragsgivarna är större byggföretag som exempelvis ska anlägga broar, kajer eller annan typ av infrastruktur under vattenytan.
Om du som privatperson behöver hjälp med att exempelvis reparera en brygga så bör du förmodligen hitta en annan typ av lösning då kostnaden för en anläggningsdykare kan vara mer än du anser det vara värt. Man kan alltid kolla, men vår erfarenhet säger att det där och då kan handla om mer pengar än vad exempelvis värdet på själva bryggan är.
Anläggningsdykare vid större byggprojekt
Om man däremot ska titta närmare på vad en anläggningsdykare normalt anlitas för så är det, som sagt, i samband med större byggprojekt. En anläggningsdykare svetsar och arbetar under vattnet och ser till att skapa långsiktig hållbarhet för projektet.
Utöver detta så blir även det initiala arbetet viktigt då exempelvis en undersökning av botten kan utföras av en anläggningsdykare. Det finns även ett värde i att som byggherre bibehålla kontakten med det företag man anlitat för dykning – detta då kontroller och reparationer kommer att vara nödvändiga.
Forskning och sanering
Utöver detta så kan även en anläggningsdykare vara en stor hjälp i samband med att exempelvis forskning ska bedrivas. Där och då kan dykaren samla in tester och prover som kan analyseras och som sedan kan användas för att framtida åtgärder ska kunna sättas in – exempelvis vid ett arbete med sanering.
Vad gäller just sanering så är det heller inte ovanligt att olika kommuner kan anlita anläggningsdykare för att rengöra botten på exempelvis cyklar, sparkcyklar, kundvagnar och annan bråte som folk slängt ner i vattnet. På det stora hela så är det ett yrke som knappast syns – men som gör skillnad, för oss alla och på olika sätt.