Kategorier
Tak

Hur ofta måste man utföra takbesiktning i Stockholm?

Väder och vind utsätter taket för hårda påfrestningar året om och det gäller att hålla koll på vilket skick taket är i. Men hur ofta måste man egentligen besiktiga ett tak i Stockholm?

Sådant som sol, regn, snö och luftföroreningar sliter på ett tak. En skorstensplåt kan släppa i höststormen. En takpanna kan gå sönder eller hamna på sned. Ett tak som är skadat släpper snart igenom vatten och fuktskador uppstår så småningom. Det kan också ha börjat växa mossa på taket, vilket får till följd att det kommer att åldras i förtid. Mossa binder också fukt och undertaket kan ta skada av detta. Alla typer av tak måste regelbundet besiktigas minst en gång om året. Men har det stormat mycket kan det vara bra att ta sig en extra titt.

Hur går en takbesiktning till?

När man besiktigar ett tak gör man detta både in- och utvändigt. Ställen som man bör titta lite extra på är runt skorsten, takfönster och andra genomföringar. Takmaterialet ska sitta på plats och eventuella fogar eller plåtskruvar ska sitta fast ordentligt. Man ska helst också kontrollera taket från insidan, uppe på vinden. Det kan faktiskt vara bra att göra detta när det regnar eller töar eftersom man då enkelt kan se om vatten letar sig in. Ibland kan man också se tydliga fuktskador i vindstaket. Man kan också ofta känna på doften om något är fel. Luktar det unket och luftfuktigheten är hög läcker troligtvis taket. Läs mer om takbesiktning på den här hemsidan: https://www.takbesiktningstockholm.nu/