Kategorier
Bygg

Bästa tipsen för dig som ska renovera köket

Är du trött på ditt gamla, slitna kök, men har inte råd att lägga en massa pengar på att köpa ett nytt? Ingen fara – det finns en hel del du kan göra på egen hand för att fräscha upp köket. Lägenhetsrenovering behöver inte alltid vara dyrt eller komplicerat, inte ens när det handlar om köket.

När man bor i lägenhet måste man förstås först och främst kolla upp vilka förändringar man får göra. Men om allt är grönt så kommer här nedan några av våra bästa tips för att fräscha upp köket där hemma.
Tänk alltid på att alla former av renoveringsarbeten kräver ordentliga förberedelser och noggrann planering. Slavar man med detta är risken stor att dels resultatet blir dåligt och dels att renoveringsprojektet blir mycket dyrare än man kunna föreställa sig. Och då går ju hela poängen förlorad.

Använd svart färg (och andra färger) i köket

Detta kan tyckas vara ett djärvt drag – vitt är ju den klart dominerande färgen i de flesta moderna kök – men används den svarta färgen smakfullt och på rätt sätt kan det bli en riktig höjdare i köket. En svart fondvägg är ett exempel på en tänkbar lösning.
Utöver detta så livar det upp med andra färger än vitt i köket. Man kan till exempel mål sina köksluckor i en annan färg. Det ger en uppiggande effekt – kök som är alltför vita kan kännas stela och inte alls särskilt inbjudande och varma. Och köket är ju en samlingsplats där man vill att alla ska känna sig hemma och välkomna.

Ta vara på ljuset

Vi har varit inne på att ha svart färg i köket ovan, men det är förstås fortfarande viktigt att köket känns ljust och fräscht (det må låta klyschigt, men så är det). Ljusa gardiner, ett ljust köksbord vid fönstret och en ljus matta är några knep man kan använda för att hitta den rätta känslan i sitt kök.

Sätt in kakel

Det ger en fräsch känsla i köket och går utmärkt att göra själv så länge man är någorlunda händig. Men känner man sig osäker är just detta ett område där det kan vara en god idé att anlita proffs på lägenhetsrenovering. Här finns ett exempel på en sådan firma.

Ha porslinet väl synligt

Göm inte undan dina snygga talrikar, koppar och liknande i något gammalt skåp utan visa upp dem så att alla kan se. Ställ dina favoritpjäser på en vägghylla – det ger ett lyxigt intryck som kommer att imponera på dina besökare.

Byt ut ditt fyrkantiga bord mot ett runt

Ett runt bord ger ofta en mer familjär och inbjudande känsla än ett fyrkantigt. Det finns liksom inga platser som är finare än andra vid ett runt bord. Ett enkelt knep för att förändra känslan hemma i köket, och detta är givetvis inget som kräver tillstånd från någon hyresvärd eller förening.

Byt ut dina köksluckor

Vi har varit inne på att måla om köksluckorna längre upp i artikeln, men ett alternativ till det är förstås att byta ut dem helt och hållet. Det finns en mängd olika alternativ att välja mellan och man kan faktiskt förändra känslan i sitt kök rejält genom att byta köksluckor.
Det behöver inte vara svårare än så…