Kategorier
Tak

Skydd mot väder och vind med takläggare i Stockholm

Ett tak ska inte bara vara prydnad för huset utan framförallt skydda mot hänsynslöst väder. Låt en erfaren takläggare i Stockholm se över och åtgärda ditt tak.

Oavsett om ditt hustak är lagt med tegel, betong eller plåt har det inget evigt liv. Vi lever i tider då lynniga väderomslag med storm och skyfall blir allt vanligare. Det är för mycket begärt att ett hustak ska klara detta. Därför är det klokt att med jämna mellanrum låta inspektera taket. 

Vilka påfrestningar utsätts då ett tak för? Takpannor har en tendens att kunna lyfta eller komma ur läge till följd av en kraftig vindby. Täckplåtar på vindskivor ligger också illa till vid en storm. De skador som uppkommer kan leda till att vattnet tränger in i det underliggande taket, vilket kan leda till att träreglar kan ruttna. 

En takläggare i Stockholm inspekterar tak

Familjens villa ligger havsnära i utkanten av Stockholm. Du har för vana att gå runt huset med jämna mellanrum så att allting runt träfasaden ser bra ut. Att klättra upp för att undersöka villans tak, vågar du inte. Den senaste vintern var inte nådig vädermässigt. Först en häftig höststorm och därefter flera veckor med frost och snö. Risken är stor att villans tak har tagit skada.

Du kontaktar en firma som har takläggare i Stockholm och som kan inspektera ditt villatak. Dina farhågor besannas. Några tegelpannor har flugit iväg och andra har spruckit. Inte minst har frosten gjort att flera pannor på taknocken har skadats. Om ingenting görs, kommer vattnet från regn och snö att tränga in successivt.

Nytt tak med takläggare i Stockholm

Firman som du anlitat kommer med flera förslag till åtgärder. De föreslår att taket läggs om helt och hållet. Några ruttna brädor i undertaket måste bytas ut och ny papp ska läggas ut. Plåtar på vindskivor ska bytas och detsamma gäller för stuprör och hängrännor. “Kan vi välja någon annan takbeklädnad än tegel?”, frågar du takläggaren. “Det beror på takets bärighet”, svarar takläggaren.

Istället för tegelpannor går det att lägga pannor i betong. De kan dessutom levereras i olika färger. Betongpannorna är tyngre och står bättre emot kraftiga vindar. Men nackdelen är att takkonstruktionen måste klara en ökad belastning. Ett annat alternativ är att lägga ett plåttak som blir snyggt och prydligt. Det blir dessutom inte tungt. 

Takläggare i Stockholm lägger tegel- och plåttak

Er takläggare är kreativ och kommer med ett förslag som du inte tänkt på. “Det skulle gå utmärkt att lägga ett tak som kombinerar tegelpannor och plåt”. “Då får ni ett tak som är lätt att sköta samtidigt som villans utseende fortfarande behåller sin klassiska stil med tegel”, fortsätter han. “Och förresten, varför passar ni inte på att isolera taket bättre?”.

Du tycker att förslaget verkar intressant och begär att få in en offert där arbetet ger rätt till rotavdrag. Du får en offert med tio års garanti på takläggningen. Det nya taket blir en bra investering. Inte minst för den energibesparing som blir följden av bättre isolering.