Kategorier
Allmänt

Fällda träd kräver stubbfräsning

Så, har det döda äppelträdet äntligen omvandlats till doftande brasved? Vackert så men nu har du en rejäl och inte så vacker stubbe i gräsmattan. Vill man plantera nytt behövs stubbfräsning.

När träd har nått slutet av sin livslängd bör de tas bort. I skogen blir de mat eller bostad för insekter och fåglar. I din trädgård utgör de en säkerhetsrisk. Träd är inte tunga utan t-u-n-g-a. Att ta bort dem säkrar tomten för både människor och djur.

Något man upptäcker när ett träd har tagits ned är att det är mycket med det jordiska. Är man den smarta typen ber man förstås trädfirman att ta med ris och grenar. Att såga upp stammen ger härlig gratisved till de svalare årstidernas brasor. Kvar finns stubben som står och ser övergiven ut. Och om ett träd är tungt så är det inget mot vad en stubbe är.

Städa upp tomten med stubbfräsning

Borttagna träd kräver inte alltid ersättare men visst är det både smart och trevligt? Vi behöver inte färre träd utan fler, eller iallafall lika många. Och fruktträd är trevligt att ha. Äpplen, plommon, körsbär och många fler. Så länge stubben finns kvar fungerar det förstås inte.

Stubbfräsning är den ädla konsten att ta bort stubbar för att kunna plantera nytt. Stubbar ser lite tråkiga ut, de stoppar gräsklipparen och de kan faktiskt även sprida sjukdomar. Att få bort dem lite lätt och enkelt är guld. En firma med arborister har de rätta redskapen och kunskaperna. Lite flisborttagning och sedan kan du plantera nytt.